White One - Fine Dining Week -*Warszawa*

 

White One to dla Degustującej Istoty wyjątkowa restauracja. Jej Szefa Kuchni @pawelchomentowski Istota miała przyjemność spotkać na Taste Masters, organizowanym przez przewodnik @gaultmillaupolska, gdzie zaprezentował doskonałe szparagi z sosem holenderskim. Chef Paweł Chomentowski otrzymał ostatnio na XII edycji @winefoodnoblenight nagrodę Grand Prix w dwóch kategoriach oraz nagrodę specjalną, co Istotę bardzo ucieszyło.

White One ma też wegańskie menu degustacyjne, co Degustująca Istota uwielbia. Niestety nie udało jej się na nie jeszcze przyjechać, ale cały czas ma to w planach. Tym razem miała okazję skosztować wegańskiego menu z okzaji @fine_dining_week.

Degustacja:

Hummus

Amuse-bouche. Hummus z miętą i pietruszką z chipsem z jarmużu. bakłażany.

Głęboka, mała miseczka z nałożoną porcją zielonkawego hummusu i wetkniętym chipsem z jarmużu


Pomidor bawole serce/olej z wędzonych pomidorów/sorbet z bazylii/Yuzu/smażone kapary

Przystawka z pomidorów była pyszna. Soczyste pomidory, chrupiące chipsy i świetnie zbalansowany smak. bakłażany.

Porcja posiekanych pomidorów, polanych oliwą, posypanych kaparami i z zielonkawymi chipsami na górze.


Barszcz z hibiskusem/ciastko z maliną/ wędzone jabłko

Genialny, intensywny w smaku barszcz, który idealnie komponował się z ciasteczkami i wędzonym jabłkiem. bakłażanów.

Barszcz nalewany przez kelnera do czarnego, głębokiego talerza z dwoma ciasteczkami na spodzie.


Skorzonera/pieczony kalafior/trufla/gruszka/pistacje

Najlepsza skorzonera, jaką Istota jadła. Chrupka i przypieczona. Do tego trufla, która podkręcała smak i nie była zdominowana przez inne mocniejsze smaki. Degustująca Istota kocha trufle i najbardziej nie lubi, gdy są dodawane do produktów, które zabijają jej aromat i smak. bakłażanów.

Dwa przypieczone kawałki skorzonery, przypieczony kalafior, plasterki czarnej trufli, pokruszone pistacje i biały sos.


  

Stek warzywny/wege glace/zielony pieprz/portobello/dziki brokuł

Niestety Istota bardzo nie lubi zielonego pieprzu, a było go w tym daniu dużo. Kotlet też nie do końca był w jej guście, ale ogólnie w porządku. Brokuł świetnie ugotowany, na chrupko. bakłażany.

Ciemno-brązowy kotlet warzywny posypany zielonym pieprzem, obok dwie gałązki dzikiego brokułu i liść nasturcji.


  

Mus czekoladowy z matchą/brownie/sorbet owoce leśne/fistaszki

Pyszny deser. Nie za słodki, nie za kwaśny i nie za czekoladowy. Wszystko w równowadze. Super. bakłażany.

Talerz z kawałkiem browni, porcją czekoladowego musu i porcją różowego sorbetu. Posypany porzeczkami i malinami, oraz udekorowany liśćmi buraka.


  

Podsumowanie:

Wystrój wnętrza, dodatki, ceramika oraz akcesoria do podawania posiłków były świetnie dopasowane. Cała restauracja wydaje się być przemyślana w najdrobniejszych szczegółach. Kuchnia jest otwarta, co @degustujacaistota uwielbia, bo ogromnie ją fascynuje to co się tam dzieje. Obsługa była bardzo miła i profesjonalna. Istoty zostały też poczęstowane na poczatku pysznym chlebem z oliwą, wypiekanym na miejscu. Obsługa zaproponowała też, że może donieść pieczywo, gdy się skończyło, na co Istoty chętnie przystały, bo było naprawdę świetne.

Miska z kromkami ciemnego pieczywa i oliwa podana na wyżłobionym kawałku drewna.


Degustujące Istoty były zachwycone wizytą w White One i oczywiście przyznają za to odznakę Wesołego Bakłażana.

Odznaka Wesołego Bakłażana

Restauracja White One otrzymuje punktów: 242/250

Link do White_One

Adres: ul. Koszykowa 47, 00-659 Warszawa

Obrazek tytułowy: Ciasteczka do barszczu

Restauracja: White_one
Miejscowość: Warszawa