Villa Vienna - Restaurant Week i nie tylko - *Bytom*

 

Villa Vienna to niezwykła restauracja. Istota miała przyjemność ją odwiedzić zarówno z okazji Restaurant Week, jak i zwyczajnie na obiad. Obie te wizyty były bardzo udane.

Wnętrze restauracji bardzo urzekło Istotę. Piękne lustra, witrażowe kinkiety i żyrandole oraz reprodukcje obrazów Klimta i nie tylko. Widać tutaj dbałość o szczegóły i staranność wykonania.

Istoty na umilenie oczekiwania zostały poczęstowane pysznym chlebkiem.

Festiwalową ucztę rozpoczęła przystawka z łososia. Było to carpaccio z kompresowanym ogórkiem i posypką z pumpernikla. Charakteru nadawał sos musztardowy. Całkiem dobra przystawka.
   

Talerz z carpaccio z łososiem i widok na restauracje Carpaccio z łososia z kompresowanym ogórkiem.


Na danie główne podano czarne ravioli z czosnkiem niedźwiedzim i serem. Bardzo dobre, choć ciasto było nieco za miękkie jak na upodobania Istoty. Ravioli te weszły jako przystawka do obecnego menu restauracji i jedna z Istot zamówiła je ponownie niedawno. Dlatego należy uprzejmie donieść, że tym razem były one al dente :D
   

Trzy czarne ravioli z płatkami parmezanu i polane oliwą Czarne ravioli z czosnkiem niedźwiedzim i serem.


Drugie danie główne w menu mięsnym było fantastyczne i Istota bardzo żałowała, że go nie zamówiła. Była to piękna, ogromna kluska. położona na kremie z kapusty czerwonej i otoczona sosem. W klusce ukryta była rolada śląska z ogórkiem kiszonym i kiełbasą. Całość przykrywała piękna koronka z sepii (zdjęcie tytułowe). Właśnie przez tą koronkę Istota postanowiła odwiedzić Villa Vienna.

Ostatnio Istota odwiedziła Villa Vienna ponownie i tym razem zamówiła wymarzoną kluskę. Nie rozczarowała się. Była pyszna i Istota bardzo ją poleca.

Deser zaserwowany na Restaurant Week był również bardzo dobry. Słodko-kwaśny, z rabarbarem, delikatną panna cottą i sorbetem. Istota spróbowała też ostatnio deseru z dań austriackich. Był to omlet cesarski z karmelizowanymi śliwkami. Super! Duża porcja, ale także bardzo ciekawa propozycja z którą Istota się nigdy wcześniej nie spotkała.

Pokrojony omlet, położony na karmelizowanych śliwkach i posypany cukrem pudrem Omlet cesarski z karmelizowanymi śliwkami - kuchnia austriacka


   

Istota śmiało polecić może też tagliatelle Szefa kuchni, bulion drobiowo-wołowy z naleśnikiem z kuchni austriackiej oraz żurek. Czyli w sumie wszystko, co do tej pory spróbowała. Ale najbardziej kluskę :D

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami z dużą ilością sera.


   

Dużym plusem restauracji Villa Vienna jest duży parking, bo w tej okolicy bardzo trudno jest zaparkować. Obsługa bardzo miła i profesjonalna. Za całość tych wszystkich pysznych dań Villa Vienna otrzymuje Odznakę Wesołego Bakłażana! Istota Gratuluje :D

Odznaka Wesołego Bakłażana

Podsumowanie :

  1. Smak potraw: 45/50
  2. Prezentacja potraw: 25/30
  3. Atmosfera: 30/30
  4. Wystrój/czystość: 30/30
  5. Obsługa: 30/30
  6. Stosunek jakości do ceny: 50/50
  7. Podejście do komplikacji żywieniowych: 20/30 - odnośnie stałego menu - są dania wegetariańskie

W sumie Villa Vienna otrzymuje punktów: 230/250!!!

Link do Villa Vienna

Adres:ul. Wrocławska 62, Bytom

Obrazek tytułowy: Rolada w klusce

Restauracja: Villa_vienna
Miejscowość: Bytom