Umami i chrobotkowy deser -*Pyskowice*

 

Kolejny pobyt Degustującej Istoty w Umami był bardzo udany. Sezonowe menu okazało się niezwykle interesujące, również dania ze stałej karty świetnie smakowały.

Na początek coś, co Istota uwielbia, czyli czekadełko.

Krem z kiszonej kapusty Podane w ciepłych czarkach amuse-bouche, w postaci kremu z kiszonej kapusty na wędzonce, rozgrzało serce Istoty. Doskonały pomysł.


W ramach przystawki Istota testowała dwie zupy: bulion z gęsi z kołdunami, oraz z dań sezonowych, krem z wędzonego śledzia. Bulion i kołduny, nie dorównały poziomem reszcie dań, ale krem ze śledzia był wspaniały. Aromatyczny z chrupiącym amarantusem.

zestaw sushi Krem z wędzonego śledzia bałtyckiego na serwatce z jajecznicą, chrupkiem z amarantusa, marynowaną cebulą i nasturcją (tylko nasturcji brakło ;) ).


   

Oba dania główne były zachwycające. Kaczka z puree z pasternaka była idealna. Dwa kawałki, z których każdy był przygotowany mistrzowsko, zarówno filet jak i udko. Istota ma ogromnie wygórowane oczekiwanie, jak chodzi o kaczkę, a Umami temu sprostało! Jest ona wielce ukontentowana z tego powodu.
   

Kaczka stirfry z puree z pasternaka. Kaczka stirfry z fondem z kaczki i puree z pasternaka. Perfekcyjne.


    Z sezonowego menu Istota wybrała kremowy orkisz z espumą serową i jarmużem. Bardzo ciekawe połączenie smaków i struktur. Okrisz był idealnie przygotowany, jarmuż również, a całość dopełniała delikatna pianka z sera emilgrana.

orkisz z espumą serową i jarmużem Kremowy orkisz z pudrem z alg morskich, marynowanymi grzybami, espumą serową i jarmużem. Bardzo dobre i ciekawe danie.


    Na koniec coś, co skłoniło Istotę, aby ponownie odwiedzić Umami. Chrobotek! Deser z menu sezonowego, czyli kasztanowy krem z emulsją z buraka i czekoladowym chrobotkiem (zdjęcie tytułowe). Doskonały deser i nie bardzo słodki. Gładki kasztanowy krem wspaniale grał z chrupiącym chrobotkiem i lekko kwaskowatą emulsją buraczaną.

Za tak wspaniałe wrażenia i świetne pomysły Degustująca Istota przyznaje order “Wesołego Bakłażana”!

Odznaka Wesołego Bakłażana

Podsumowanie :

  1. Smak potraw: 45/50 - minus za bulion, reszta super
  2. Prezentacja potraw: 30/30 - piękna
  3. Atmosfera: 30/30 - relaksująca, spokojna
  4. Wystrój/czystość: 30/30 - bardzo ładny
  5. Obsługa: 30/30 - profesjonalna i miła
  6. Stosunek jakości do ceny: 45/50 - dość drogo, ale świetne składniki
  7. Podejście do komplikacji żywieniowych: 10/30 - Dania Wege się znajdą, ale wegańskie już gorzej. Brak oznaczeń alergenów i wege, wegan.

W sumie Umami otrzymuje punktów: 230/250!

Link do Umami

Adres: Pyskowice ul. Sikorskiego 46

Obrazek tytułowy: Kasztanowy krem z chrobotkiem

Restauracja: Umami
Miejscowość: Pyskowice