Pod platanami- Restaurant Week i nie tylko -*Zbrosławice*

 

Istotę znowu skusiło interesujące menu festiwalowe i zawitała do restauracji Pod Platanami w Zbrosławicach koło Tarnowskich Gór. Budynek to odrestaurowany zabytek. W środku jest przestronnie i klimatycznie. Cegły i kamienie nadają temu miejscu charakteru.
   

Wnętrze restauracji Wnętrze restauracji Pod Platanami.


Na przystawkę podano doskonałego przegrzebka na puree z zielonego groszku. Delikatny i lekko ciepły przegrzebek, świetnie komponował się ze słodkim smakiem groszku.
   

Przegrzebek Przegrzebek na puree z zielonego groszku. Pyszny.


Na główne danie Istota zjadła również świetny makaron (zdjęcie tytułowe). Było to czarne tagliatelle z pieczonym łososiem. Do tego podano sos szafranowy i wyfiletowane cytryny, które były świetnym pomysłem.

Na deser były gruszki w czekoladzie na sosie waniliowym z lodami. Ten deser już Istocie nie bardzo smakował, był bardzo słodki i mało oryginalny. Ale dla lubiących słodycze może byłby w sam raz.

Gruszki w czekoladzie Gruszki podane z lodami. Dość tradycyjny deser i bardzo słodki.


   

Istotę zaciekawiły pozycje ze stałego menu tej restauracji i postanowiła je sprawdzić. Zamówiła przegrzebki na grzance, które okazały się nawet lepsze niż zaserwowano, jako danie festiwalowe. Podane w ciekawy sposób, były wspaniałe. Istota chętnie na nie wstąpi ponownie.

Przegrzebki na grzance Doskonałe przegrzebki podane na grzance czosnkowej z sałatą.


   

Potem Istota degustowała jeszcze ravioli z kaczką oraz krewetki. Oba te dania były dobre, ale już tak bardzo nie zachwyciły. Ciasto w ravioli było świetne, ale nadzienie już trochę za twarde. Natomiast w krewetkach przeszkadzała rukola, która puściła sok przez co sos był zbyt gorzki.

Krewetki z rukolą Krewetki duszone w białym winie. Podane z chlebem i rukolą.


   

Ogólnie restauracja jest bardzo ciekawa i podają smaczne i cenowo rozsądne potrawy. Istotę martwi jedynie długa karta, która nie jest zachęcająca.

Podsumowanie :

  1. Smak potraw: 35/50 - minus za ravioli, deser i krewetki
  2. Prezentacja potraw: 20/30 - niektóre potrawy bardzo ładne
  3. Atmosfera: 25/30 - duża otwarta sala, przydałoby się więcej przepierzeń
  4. Wystrój/czystość: 30/30 - Ładne wnętrze, czysto
  5. Obsługa: 25/30 - uprzejma i pomocna, czasem zapominała opowiadać o podanym potrawach
  6. Stosunek jakości do ceny: 50/50 - stała cena z uwagi na festiwal oraz dobra cena przystawek
  7. Podejście do komplikacji żywieniowych: 10/30 - wegetarianie i weganie nie mają tu za bardzo co zjeść. Brak informacji o alergenach w menu.

W sumie Pod Platanami otrzymuje punktów: 195/250

Link do Pod Platanami

Adres: ul. Księżoleśna 1 Zbrosławice - Wilkowice

Obrazek tytułowy: Łosoś pieczony podany z czarnym Tagliatelle

Restauracja: Pod_platanami
Miejscowość: Zbrosławice