Cadenza - Pierwsze wrażenia -*Katowice*

 

Istota szła do Cadenzy mając spore oczekiwania. Lokal przy NOSPR, utytułowany Szef Kuchni i dwie czapki w przewodniku Gault & Millau. Czy Cadenza sprostała jej oczekiwaniom? Niestety, nie bardzo. Było smacznie, ale bez efektu wow.

Na początek przystawka z kawiorem. Dla Istoty to było zbyt jednostajnie słone danie. Kawior pyszny, delikatny, ale gryczak też bardzo słony. Nawet podany krem grzybowy tego nie zrównoważył.
   

Kawior na gryczaku Kawior z jesiotra, gryczak, grzyby, suszone żółtko.


Drugą przystawką była Terrina z gęsi (zdjęcie tytułowe) w orzechach. Podana z chałką i dobrym sosem z jarzębiny. Smakowo ciekawa kompozycja. Tylko chałka dziwna, niby grzanka, ale bardziej sucharek.

Następnie przyszła pora na zupę rybną. Aromatyczna i pyszna. Podana z jarmużem i Pate z ryby. Wszystko super, może za wyjątkiem podania.

Zupa rybna Zupa rybna z pate z ryby i warzywami. Świetny smak i aromat.


   

Degustująca Istota nie dostała Czekadełka, ale dostała dzbanuszek wody, co było bardzo miłe i co mogłoby być szerzej stosowanym obyczajem w restauracjach w Polsce. Podano jej również Intermezzo, którego niestety z uwagi na alergie nie mogła spróbować, ale wyglądało bardzo ładnie.

Następnie przyszło Istocie testować danie główne, czyli gołąbki z czerwonej kapusty z gęsią. Bardzo dobre, lekko przypieczone gołąbki z kawałkami mięsa i kaszą gryczaną.


   

Gołąbki z czerwonej kapusty. Gołąbki z gęsiną. Bardzo dobre danie, duża porcja. Dwa małe minusy to sposób podania i troszkę zbyt twarda kapusta, albo noże zbyt tępe ;)


   

Deser już był całkiem ładnie podany. Był to sorbet z dyni z bardzo interesującym dodatkiem, kozim serem. Istotę nie zachwyciło to połączenie, jak i ciastko jałowcowe, ale docenia niestandardowe składniki.


   

Sorbet z dyni Sorbet z dyni na ciastku jałowcowym z dodatkiem koziego sera i białą czekoladą.


   

W restauracji Cadenza atmosfera jest sympatyczna, elegancja miesza się tu z parkową sielanką, bo przychodzą osoby, które później spieszą na koncert, jak i będący w pobliskim muzeum, czy na spacerze. Czy Istota tu wróci? Może tak. Było smacznie, choć troszkę za drogo.

Podsumowanie :

  1. Smak potraw: 30/50 - minus za przystawkę z kawiorem i deser
  2. Prezentacja potraw: 15/30 - niezbyt przemyślana, mało Fine Diningowa
  3. Atmosfera: 30/30 - miło i elegancko
  4. Wystrój/czystość: 25/30 - bardzo ładny, ale z czystością toalet nie było najlepiej
  5. Obsługa: 30/30 - profesjonalna i miła
  6. Stosunek jakości do ceny: 35/50 - dość drogo
  7. Podejście do komplikacji żywieniowych: 10/30 - Dania Wege się znajdą, ale wegańskie już gorzej. Brak oznaczeń alergenów i wege, wegan.

W sumie Cadenza otrzymuje punktów: 175/250

Link do Cadenza

Adres: Plac Wojciecha Kilara 1, Katowice

Obrazek tytułowy: Terrina z gęsi

Restauracja: Cadenza
Miejscowość: Katowice