Biały Królik

 · 4 mins read

Tajemnicza restauracja Biały Królik mieści się na parterze hotelu Quadrille w Gdyni. Szefem Kuchni jest tutaj Rafał Koziorzemski (@rafalchef__smakmiasta) a Szefem Patronem Marcin Popielarz (@popek_52).

Zaintrygowana interesująco brzmiącym menu “Podążaj za Białym Królikiem” Degustująca Istota skusiła się odwiedzić tą restaurację pod koniec listopada ubiegłego roku. Niestety wcześniej nie znalazła czasu, żeby opisać ten magiczny wieczór.

Degustacja:

Chleb własnego wypieku/chips z gryki/masło ze szczypioru/masło karmelowe

Już przy pieczywie zostaliśmy przeniesieni w leśne klimaty. Zostało ono podane w kręgu z kory udekorowanej całymi orzeszkami i żołędziami. Cieszyło oko i podniebienie. bakłażany.

 Kromki chleba z butelką oliwy w kręgu uformowanym z kory i ozdobionym orzechami i żołędziami.


  

Masła zaserwowane w postaci uroczych kuleczek, razem z chipsem z gryki. Chciałoby się więcej tych masełek, bo były bardzo dobre.

 Na podkładce drewnianej są ułożone małe miseczki z masłami w kształcie kulek (żółta i zielona) oraz dwa pionowo ułożone beżowe chipsy.


  

Ślimak/pieczony czosnek

Piękny i smaczny amuse-bouche. bakłażany.

Na okrągłym, szklanym talerzyku jest zielona kulka zrobiona ze ślimaka, na której jest nieco czerwonego sosu i wetknięty na górze liść.


  

Kaczy język/świńska skóra/żurawina

Nieco kontrowersyjny Amuse-bouche w formie szaszłyka. Warto się jednak na niego skusić. Był chrupiący i miał ładnie skomponowany smak. bakłażany.

 Mini szaszłyk podany na łupku. Dwa małe kawałki w tempurze z kropkami różowego żelu, nadziane na czerwony patyczek.


  

Sałatka ziemniaczana z opiekanym śledziem i smażonym żółtkiem

Pyszny śledź w towarzystwie kremowego żółtka i sałatki ziemniaczanej. bakłażanów.

 Pasek śledzia ze skórą, obok niego samo żółtko oprószone zielonym pudrem. U góry talerza lekko zielona sałatka uformowana w koło i ozdobiona zieleniną od góry.


  

Panierowana kozia feta z tarniną, pieczonymi burakami i topinamburem

Ładnie zbalansowane i smaczne danie. Bardzo ciekawe panierki. bakłażany.

Na ciemnym talerzu znajdują się: czarna i żółta kulka, przedzielone różowymi lodami i otoczone mniejszymi kulkami z buraków.


  

Kapuśniak na wędzonych żeberkach z kiszonym ogórkiem i macerowanym jesiotrem

Doskonała esencjonalna zupa z delikatnym jesiotrem. Przepięknie podana i bardzo dobra. Do niej przyniesiono również pyszne i rozpadające się w ustach żeberka. Całość ładnie się uzupełniała. Degustująca Istota przyznaje temu Kapuśniakowi Odznakę Wesołego Bakłażana. bakłażanów.

W białym głębokim talerzu nalana jest pomarańczowa klarowna zupa, na której brzegach osadziła się zielona oliwa. Na dnie ledwo widoczne plastry jesiotra, a na środku ułożone paseczki ogórka, na nich puree i chipsy z jarmużu.


  

Gruszka/czarny bez/zielony pieprz

Niezwykle odświeżające Intermezzo. Niestety nie przepadam za zielonym pieprzem, więc było to dość trudne dla mnie do zjedzenia. bakłażany.

Czarny garnuszek w którego wnętrzu jest ciemny kawałek gruszki z zielonymi podłużnymi listkami i obsypany jasnym pudrem.


  

Policzek z dzikia w sosie chrzanowym z czerwoną kapustą i marynowaną Suską Sechlońską

Danie główne było wspaniałe. Miękkie, rozpadające się mięso i chrupiąca czerwona kapusta idealnie się zgrały z Suską Sechlońską. bakłażanów.

Biały płaski talerz, a na nim ułożony kawałek czerwonej kapusty, kawałek ciemnego mięsa dzika i dwie warstwy małych cebulek. Całość podlana sosem.


  

”Murzynek” z orzechem laskowym i pasternakiem/lody z rokitnika

Ciekawy deser, który łączył w sobie kilka faktur. Dla Degustującej Istoty był jednak zbyt słodki. bakłażany.

Na płaskim białym talerzu leży brązowy pasek musu w który wetknięte są pomarańczowe tafle i ciemnobrązowe, czekoladowe gąbki. Obok na pokruszonych orzechach ułożona jest porcja pomarańczowych lodów z rokitnika również z wetkniętymi pomarańczowymi taflami.


  

Petits Fours

Prażone polskie żyto/ziołowy miód. Pigwa/jałowiec/sosna. Bajaderka. To śliczne słodkości, które przypominały grzybki rosnące w lesie. bakłażany.

Na krążkach wyciętych z pnia drzewa i pomalowanych na ciemno, położone są po dwie sztuki słodkości: dwie czarne kulki w białym papierku od dołu, dwie zielone kulki i dwie połówki kul z żyta, zlepionego miodem.


  

Podsumowanie:

Kolacja “Podążaj za Białym Królikiem” była pełna niespodzianek. Dania doskonale wpisywały się w tematykę lasu i magii, co bardzo się Degustującej Istocie spodobało. Były one również fantazyjnie przygotowane i serwowane. Widać było duży wkład pracy włożony, aby podać tak ciekawe potrawy. Na sam koniec z mężem zostaliśmy poczęstowani doskonałą nalewką.

Doszukując się słabych stron, obsługa czasem była dość chłodna i niechętnie odpowiadała na pytania dotyczące dań.

Warto dodać, że cały hotel razem z restauracją ma zasadę, że wpuszczane są jedynie te osoby, które ukończyły 16 rok życia. Degustująca Istota nie widzi w tym nic złego, dobrze, że są miejsca w których można przyjść z dziećmi i dobrze, że są takie, gdzie od dzieci można odpocząć.

Degustująca Istota za miły i magiczny wieczór w @bialykrolikgdynia przyznaje tej restauracji Odznakę Wesołego Bakłażana.

Odznaka Wesołego Bakłażana

Restauracja Biały Królik otrzymuje: 242/250!

Link do restauracji Biały Królik

Adres: ul. Folwarczna 2, 81-547 Gdynia, Poland

Obrazek tytułowy: Kapuśniak z jesiotrem