Bez Gwiazdek

 · 4 mins read

Kolejna wizyta w restauracji rekomendowanej przez przewodnik @michelinguide i ponownie jest co świętować. Na świętowanie urodzin przyjaciela Degustującej Istoty, Degustująca Istota została zaproszona do restauracji @bezgwiazdek, gdzie Szefem Kuchni jest Robert Trzopek @roberttrzopek. Już długo myślałam nad wizytą w tej restauracji, ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Bez Gwiazdek to niewielka restauracja w której mieści się tylko kilka stolików. Jest tam przytulnie, bardziej domowo niż restauracyjnie i obsługa również jest bardziej na luzie.

Menu zmieniane jest raz na miesiąc i skupia się na wybranym na dany miesiąc regionie. My trafiliśmy na menu inspirowane potrawami z województwa zachodniopomorskiego.

Degustacja:

Pieczywo

Kilka rodzajów pieczywa podane z masłem i olejem rzepakowym. bakłażany.

Na drewnianej podstawce leżą kromki różnego pieczywa. Obok na białym talerzyku leży masło a w miseczce jest olej rzepakowy.


  

Szparagi z bulionem cebulowym

Intensywny bulion z chrupkimi szparagami. bakłażany.

W białym głębokim talerzu z ciemnobrązowym bulionem znajdują się kawałki zielonych i białych szparagów.


  

Hołubcie Bielkowskie

Kapuściane rożki z ziemniakami, smażoną cebulką, prażoną kaszą pęczak i kwiatami szczypiorku. bakłażanów.

 Złotobrązowe rożki z kapusty ułożone w miseczce pełnej ziaren kaszy pęczak. Rożki ozdobione są od góry fioletowymi kwiatuszkami.


  

Bulion rybny/młode warzywa/róża

Bulion z turbota z dodatkiem palonego masła był bardzo esencjonalny i bogaty w smaku. Przyjemnie wzbogacały go kawałki cukinii i szparagów. Piklowane płatki róży były zaskakującym i pysznym dopełnieniem całości dania. Również wizualnie to danie robiło świetne wrażenie. bakłażanów.

Ułożone z kawałków cukinii i szparagów kolorowa kratka, na której położone są płatki róży. Całość umieszczona jest w głębokim talerzu z żółtym bulionem.


  

Bliny/łosoś/śmietana

Bliny z łososiem ze śmietaną i puder ze skóry turbota. Jedne z najlepszych blinów jakie jadłam. Idealnie puszyste. bakłażany.

Dwa bliny z zawiniętymi plastrami łososia na górze. Posypane różowym pudrem ze skóry turbota. Obo blinów położona jest porcja śmietany.


  

Bliny/ogórek/śmietana

Wegetariańska wersja powyższego dania. Kompresowany ogórek na blinach z dodatkiem śmietany. bakłażany.

Dwa bliny z nałożonymi na górę plastrami ogórka. Obok leży porcja śmietany.


  

Turbot bałtycki/koper włoski/ogórek małosolny

Smażony turbot z fermentowanym fenkułem. Jako dodatek, ogórek małosolny. bakłażany.

Na płaskim talerzu leży kawałek smażonej białej ryby. Po jej lewej stronie znajduje się fenkuł, a po prawej ogórek małosolny.


  

Cykoria/koper włoski/ogórek małosolny

Następne danie w wersji wegetariańskiej, gdzie turbota zastąpiła cykoria. bakłażany.

Na płaskim talerzu leży kawałek smażonej cykorii. Po jej lewej stronie znajduje się fenkuł, a po prawej ogórek małosolny.


  

Paprykarz Szczeciński

Tym razem z ryb na talerzu pojawiła się belona z papryką i sosem pomidorowym. bakłażany.

Kawałki ryby ze skórą ułożone są na talerzu naprzemiennie z papryką. Na wierzchu położone są zielone listki. Wkoło całość podlana sosem żółtobrązowym.


  

Chałka/truskawki/czarny bez

Pyszny deser. Ciepła chałka domowej roboty, zimny sorbet z kwiatów bzu, śmietana i truskawki. bakłażany.

Na brzegu głębokiego, białego talerza leży mała chałka z kruszonką. Wewnątrz talerza umieszczone są duże truskawki, na które położona jest porcja białego sorbetu.


  

Petit four

Kolację zamknęły tradycyjnie, małe słodkości od Szefa Kuchni. Lodowe mini tartaletki o smaku rabarbarowym, galaretki z derenia oraz moja ulubiona Suska Sechlońska. bakłażany.

Na mały, białym, płaskim talerzyku leżą mini słodkości.


  

Podsumowanie:

W Bez Gwiazdek było bardzo smacznie, choć trzeba przyznać, że trafiliśmy na nie do końca dopasowane pod nasze gusta menu. Nie jesteśmy dużymi zwolennikami ryb, a już w szczególności solenizant, który ich wcale nie jada i wybrał wersje wegetariańskie. Niestety w Warszawie nie jesteśmy tak często jak byśmy chcieli i mimo wszystko postanowiliśmy spróbować autorskich potraw Szefa Kuchni.

Uważam, że wieczór był bardzo udany i cieszę się, że poznaliśmy minimalistyczne i mniej formalne podejście do Fine Dining.

Myślę, że cena 160 zł/osobę za sześciodaniowe menu, piękne dania i starannie dobrane, świetnej jakości składniki nie jest wygórowana.

Restauracja Bez Gwiazdek otrzymuje: 240/250

Link do restauracji Bez Gwiazdek

Adres: ul. Wiślana 8, Warszawa

Obrazek tytułowy: Bulion rybny