Arco - 20 pomysłów

 · 7 mins read

Normalni ludzie jadą nad morze, żeby popływać, poopalać się i odpocząć. My pojechaliśmy do Trójmiasta, żeby doskonale zjeść i nie zawiedliśmy się.

Do odwiedzenia Arco by Paco Pérez oprócz sławy samego Szefa Kuchni skusił nas piękny widok, który roztacza się z 33 piętrze budynku Olivia Business Centre w Gdańsku.

Restauracja robi niesamowite wrażenie, zarówno przez widok, jak i wystrój wnętrza. Kuchnia jest otwarta i połączona z salą, co uwielbiam, bo jestem zawsze ogromnie ciekawa magii, która tam się dzieje.

Szefem Kuchni w Arco na co dzień jest Antonio Arcieri. Wybraliśmy menu “20 pomysłów”, na którym widniał cytat z “Małego księcia” Antoine de Saint-Exupéry: “Wszyscy dorośli byli kiedyś dziećmi… Ale niewielu z nich pamięta o tym”. Po takim wstępie mieliśmy nadzieję nie tylko na doskonałą kuchnię, ale i na dobrą zabawę.

Degustacja:

Awokado/limonka/melon

Limonkowo-kolendrowy rożek z awokado oraz pisco sour z melonem. bakłażanów.

Zdjęcie stołu z białym obrusem, na którym leżą dwa duże talerze, kieliszki z szampanem oraz kieliszki z pomarańczowym pisco sour. Na środku stołu w podstawce umieszczone są dwa rożki z zielonym nadzieniem.


  

Pieróg morski

Pieróg z glona z tatarem z mątwy. bakłażany.

Na ciemnoszarym kamieniu znajduje się zielony pieróg złożony z glonów.


  

Tost z sardynką

Sardynkowy tost z kawałkami sardynek i majonezem z dodatkiem glonów. bakłażany.

 Na drewnianej desce leżą dwa tosty na których umieszczonych jest po kilka kawałków filetów z sardynek ze skórą. Na wierzchu ozdobione są majonezem i kawałkiem glona.


  

Gofr bazyliowy

Bazyliowy gofr z burratą i oliwkami kalamata. bakłażanów.

Zielonkawy gofr, podany na drewnianej, wysokiej podstawce. Na gofrze nałożona jest porcja różowych lodów.


  

Tartaletka z pomidorami i truskawką

Lodowe mini tartaletki z kuleczkami w różnych smakach: truskawkowym, sera brie i bazyliowym. Tartaletki były wykonane z wody pomidorowej i wypełnione od spodu espumą również z wody pomidorowej. bakłażanów.

Na talerzyku w kształcie liścia leżą dwie lekko różowe tartaletki wypełnione kuleczkami w kolorach: zielonym, różowym i białym.


  

Pieczywo/oliwy

W Arco pieczywo pojawiło się po serii amuse-bouche, co było ciekawą odmianą, bo zwykle dostawaliśmy je jako pierwsze po złożeniu zamówienia. Do wyboru dostaliśmy kilka rodzajów pieczywa oraz mogliśmy spróbować dwóch wspaniałych oliw. bakłażanów.

Kosz z pieczywem oraz dwie oliwy z oliwek w buletkach.


  

Kawałek pieczywa w stylu brioche i wspomniane oliwy.

Mały talerzyk z kromką pieczywa. Obok dwa mniejsze talerzyki. Każdy z inną oliwą z oliwek.


  

Koktajl z homara w wersji Arco

Homar w towarzystwie piany z wina chardonnay, pudru z awokado, suszonych pomidorów i siekanych migdałów. bakłażany.

Na białym talerzu leży postrzępione mięso homara, różowy mus a na nim biała piana. Do tego wkoło mięsa ułożone są kawałki suszonych pomidorów, a na górze mięsa znajduje się zielony puder z awokado.


  

Krem z migdałów z marynowanymi wiśniami

Schłodzony krem z migdałów w stylu Gazpacho z dodatkiem wiśni, rabarbaru, podwędzanego majonezu i krewetek. bakłażany.

 Biały krem a na nim różowe dodatki: kawałki rabarbaru, wiśni i migdałów. Obok owoców położone są także lekko różowe, małe krewetki bez skorupek.


  

Ośmiornica w morzu

Assiette z ośmiornicy: kawałki mięsa, bulion oraz tatar z dodatkiem glonów. Całość uzupełniona maślaną pianą i salsą z pomidorów i Jalapeño. bakłażany.

Na białym talerzu poukładane są kawałki macek ośmiornicy udekorowane pianą i czerwonym sosem.


  

Węgorz “All Y Pebre”

Węgorz sous-vide, który następnie był wędzony. Podany z sosem czosnkowym, z czarnego pieprzu i z katalońską wersją sosu bordeaux. Jako chrupiący element znalazły się tu chipsy z glonu nori. Węgorz był niesamowicie delikatny i soczysty. Za wspaniały smak i wygląd należy się order Wesołego Bakłażana. bakłażanów.

 Na biały, płaskim talerzy znajduje się porcja węgorza oblana pomarańczowymi i brązowymi sosami. Wkoło umieszczone są kropki pomarańczowego sosu. Na węgorzy położone są dwa czarne chipsy z nori.


  

Kremowy ryż z kalmarami i kaszanką

Risotto z dodatkiem kalmara ze sferką z kaszanki. Dosmakowane ziołowym sosem z sepią. bakłażany.

Risotto z dodatkami zielonymi i czarnymi na którego środku znajduje się kulka wypełniona musem z kaszanki.


  

Sola Dover z anchovise i winogronami

Sola z sosem z białego wina i estragonem. Jako dodatki do soli zaserwowano bardzo intensywne w smaku pieczarki macerowane w sake, winogrona, anchovies oraz sos z anchovies. bakłażany.

Na białym, płaskim talerzu w środku leży kawałek ryby ze skórą. Wkoło ryby znajdują się dodatki: pieczarki, winogrona i kawałki anchovise.


  

Polędwica wołowa z jabłkiem

Kawałki wołowiny Wagyu z tapioką, jabłkiem i orzechami oraz flanem ze szpiku. Dla mnie wołowina była nieco zbyt twarda, a dodatek szpiku sprawił, że było to ciężkie danie. Wyglądało natomiast bardzo pięknie i przyniesiono do niego piękne, specjalne noże. bakłażany.

Zdjęcie stołu na którym podano danie głównie z wołowiny. Obok talerzy położone są widelce i specjalne noże z drewnianą rękojeścią.


  

Biały, podłużny talerz z dwoma porcjami wołowiny w kształcie półkrążka. W tym samym kształcie są dwie porcje beżowego flanu udekorowanego małymi zielonymi listeczkami. Za brzegach talerza ułożone są stosiki posiekanych jabłek, a na wierzchu kawałków wołowiny znajduje się tapioka.


  

Mleczna poduszka

Bardzo mi się ten deser spodobał. Lekka, ale chrupiąca, limonkowa poduszeczka i krem z mleka kokosowego. Idealny deser dla mnie i chętnie przyznaję mu bakłażanowy order. bakłażany.

Na srebrzystym talerzu o nieregularnych kształtach, na środku leży biały chrupek z kawałkami skórki z limonki.


  

Kaszubskie czerwone owoce

Owoce leśne, galaretka różana, granita z liczi oraz Zabaglione. bakłażany.

Biały talerz, koronkowy na brzegach. Na środku różowe lody z różowymi opłatkami ustawionymi pionowo. Wkoło kawałki owoców.


  

Ciastko HIT

Lodowy deser w kształcie ciastka z kremem. bakłażany.

Na małym, białym talerzyku leży ciastko HIT, uformowane z lodów i kremu.


  

Petit fours

Tutaj jajka z niespodzianką inspirowane Salvadorem Dali. Każdy w innym smaku, aby móc sobie opowiadać co się zjadło. Ponieważ ta koncepcja nam nigdy nie odpowiada to i tak się nimi podzieliliśmy. Co nie było łatwe, bo niektóre miały płynne nadzienie. Na szczęście byliśmy o tym uprzedzeni. Ze smaków pamiętam tylko malinowy. Zabawa była fajna, nawet jeśli nie trzymaliśmy się reguł i chętnie przyznaję order za ten niestandardowy pomysł. bakłażany.

Czarny talerz z miejscami na jajka. Umieszczone są tam 4 małe jajka: dwa brązowe, zielone i białe maźnięte złotem.


  

Podsumowanie:

Przyznaję, że zabawa była i doskonała kuchnia też. Może nie wszystko w 100% przypadło mi do gustu, jednak były to smaczne i rewelacyjnie zaprezentowane dania. To co najbardziej mi się spodobało to właśnie prezentacja potraw oraz przepiękny widok.

 Widok na morze z restauracji Arco podczas zachodu słońca


  

Co ciekawe wcale nie było sztywnej atmosfery, której się nieco obawialiśmy. Wieczór przebiegł sympatycznie, na luzie i momentami zabawnie. Na uznanie zasługuje również serwis, który był praktycznie bezbłędny.

Jeśli chodzi o koszt kolacji, to menu “20 Pomysłów” kosztuje 530 zł za osobę. Przy rezerwacji należy przelać 300 zł za osobę i ta kwota zostaje na koniec odliczona od rachunku. Serwis nie był wliczony, więc sami poprosiliśmy o jego doliczenie.

Za wyjątkowy wieczór z przepięknym widokiem chętnie przyznaję restauracji Arco order Wesołego Bakłażana.

Odznaka Wesołego Bakłażana

Restauracja Arco otrzymuje: 245/250!

Link do restauracji Arco

Adres: aleja Grunwaldzka 472 C, Gdańsk

Obrazek tytułowy: Sola Dover